english version

Χαρακτηριστικές
Εικόνες
Η Βυτίνα αποτελεί έναν από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Ελλάδας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1033μ., στους πρόποδες του Μαινάλου και απέχει σχεδόν 190 χλμ. από την Αθήνα.

Φημίζεται για το υγιεινό κλίμα και το αλπικό τοπίο της και λόγω της ιδανικής της θέσης, αποτελεί ένα ιδεώδη τόπο χειμερινού και θερινού τουρισμού, αποτελώντας για πολλούς επισκέπτες το συνηθισμένο ορμητήριο εξόρμησης για τη γνωριμία της ορεινής Αρκαδίας.

Σήμερα, η Βυτίνα διαθέτει αξιόλογες υποδομές διαμονής, ατμοσφαιρικά καφέ και παραδοσιακές ταβέρνες που θα υπερβούν τις προσδοκίες και των πιο απαιτητικών επισκεπτών, αποτελώντας το δημοφιλέστερο προορισμό της περιοχής.

Η Βυτίνα διεκδικεί τη συμβολή της στην ιστορία, τα γράμματα και τις επιστήμες. Αποτέλεσε τη γενέτειρα του ιστορικού Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου και του μεγάλου νομοδιδάσκαλου Βασιλείου Οικονομίδη, καθώς και τόπο καταγωγής του Ιωάννη Δημακόπουλου, φρούραρχου του ιστορικού Αρκαδίου και του ήρωα 'Κόλλια του Βυτινιώτη'. Εδώ γεννήθηκε και ο ήρωας της Ακρόπολης Γιώργος Σάντας καθώς και ο διατελέσας Πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου.
Κοντά στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η Βιβλιοθήκη της Βυτίνας, με αξιόλογο ιστορικό αρχείο για την περιοχή, ενώ σε νεόδμητο κτίριο στεγάζεται αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο.

Ο "Δρόμος της Αγάπης", το δενδροσκέπαστο δρομάκι στην είσοδο της Βυτίνας προσφέρεται για ρομαντικούς περιπάτους, ιδιαίτερα το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Η Βυτίνα φημίζεται για τα γαλακτοκομικά της προϊόντα, το μέλι ελάτης τα κρεατικά της και τη ξυλοτεχνία.

Μέσα και γύρω από το Μαίναλο ξεδιπλώνεται η ιστορική διαδρομή δεκάδων αιώνων ελληνικής ιστορίας. Η περιοχή σύμφωνα με την μυθολογία, υπήρξε μήτρα γέννησης Θεών και μυθικών προσώπων, όπως ο Δίας, η Δήμητρα και ο Πάνας. Το Μαίναλο δικαίως αποτελεί ένα από τα ωραιότερα ελατοδάση της Ελλάδας.

Αμέτρητοι θρύλοι και παραδόσεις συνδέονται με το βουνό, στο οποίο έζησαν θεοί και ήρωες της μυθολογίας. Το Μαίναλο ήταν η κατοικία τού Πάνα, του τραγοπόδαρου θεού των ποιμνίων και των βοσκών, σε αυτό παρουσιαζόταν συχνά η θεά Δήμητρα, σε αυτό περιφέρονταν οι Νύμφες.

Τα ειδυλλιακά του τοπία ενέπνευσαν τον Γκαίτε, τον Βυργίλιο, τον Πουσέν και πολλούς άλλους ποιητές και φιλοσόφους, και υμνήθηκαν από αυτούς. Μάλιστα, σύμφωνα με το Βυργίλιο το Μαίναλο "πάντα ακούει τα ερωτικά τραγούδια των βοσκών και του Πάνα, που παίζει τη φλογέρα του". Η φιλοσοφική τάση και σχολή της "Αρκαδίας" - παγκόσμια γνωστή και δημοφιλής μέχρι τις μέρες μας - στο βουνό αυτό οφείλει τη γέννησή της.

Μια απλή περιήγηση στο βουνό, ανακαλεί ιστορικές μνήμες από το '21 όταν το Μαίναλο υπήρξε θέατρο της Επανάστασης του Ελληνικού έθνους. Η περιοχή είχε την ύψιστη τιμή να προσφέρει στη πατρίδα μας, στο μεγάλο ξεκίνημα του απελευθερωτικού αγώνα, τον πρώτο από τους πρώτους τον στρατηγό Θόδωρο Κολοκοτρώνη.

Διάσπαρτο από πολλά γραφικά και ιστορικά χωριά, γεμάτο από απομεινάρια αρχαίων και μεσαιωνικών οικισμών, από ναούς, μοναστήρια, κρυφά σχολειά, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλους, λιθόστρωτα και μονοπάτια, το Μαίναλο αποτελεί πραγματικά ένα απέραντο πάρκο πολιτισμού και ιστορίας.